PENGARUH JENIS BAHAN ORGANIK TERHADAP PERTUMBUHAN DAN PRODUKSI DUA VARIETAS BAWANG MERAH(Allium ascalonicum L.)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35450/jip.v11i02.356

Keywords:

organic ingredients, shallots, varieties, varieties of Bima Brebes, varieties of Tajuk.

Abstract

Shallot as a horticultural crop that is widely used in everyday life, shallot have an impact on increasing demand. This study aims to determine the effect of the type of organic matter on the growth and production of shallot plants, the growth of the best shallot varieties with different types of organic matter, and the interaction of the application of organic matter and different varieties on the growth of shallot plants. The research was carried out at the Integrated Field Laboratory, University of Lampung. The treatments were arranged in factorial (2x4) using a randomized block design (RBD) consisting of 8 treatments repeated three times with the first factor being variety (V1=Tajuk variety, V2=Bima brebes variety) and the second factor being organic matter (B1=goat manure). , B2 = cow manure, B3 = cocopeat, B4 = mushroom media waste). To test the homogeneity of the variance of the data using the Barlett test and the Additivity with the Tukey test. After the assumptions were met, the data was processed by analysis of variance and continued with the least significant difference (LSD) test at the 5% level. The results showed that the type of organic matter treatment affected plant height, number of leaves, root length, number of tubers per sample, number of tubers per plot, tuber diameter, tuber wet weight per sample, tuber wet weight per plot. The varietal treatment affected plant height, root length, number of tubers per plot, tuber diameter, tuber wet weight per sample, tuber wet weight per plot. The growth and production of shallots of the Bima Brebes variety and the Tajuk variety were not affected by the type of organic matter used (no interaction occurred).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Afandi, F. N., B. Siswanto dan Y. Nuraini. 2015. Pengaruh Pemberian Berbagai Jenis Bahan Organik Terhadap Sifat Kimia Tanah Pada Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Ubi Jalar di Entisol Ngrahkah-Pawon, Kediri. Jurnal Tanah dan Sumberdaya Lahan (2)2:237-244.

Asri, B. 2019. Respon Pertumbuhan dan Produksi Varietas Bawang Merah (Allium cepa L.) Terhadap Pemberian Pupuk Kandang. Jurnal Agrominansia 4(2):167-175.

Badan Pusat dan Pengembangan Pertanian. 2020. Budidaya Bawang Merah. Pusat Penelitian dan Pengembangan Hortikultura. Kementrian Pertanian.

Badan Pusat Statistika. 2018. Produksi Bawang Merah Menurut Provinsi, 2014-2018. http://bps.go.id. Diakses pada 01 Maret 2020.

Badan Pusat Statistika. 2019. Produksi Bawang Merah Menurut Provinsi, 2014-2018. http://bps.go.id. Diakses pada 12 Maret 2022.

Balai Penelitian Tanah. 2020. Pupuk Organik dan Pupuk Hayati. http://Balittanah.litbang.pertanian.go.id. Diakses pada 02 Maret 2020.

Basuki, RS., Adiyoga, dan A. Hidayat. 2014. Identifikasi Permasalahan dan Analisis Usahatani Bawang Merah di Dataran Tinggi pada Musim Hujan di Kabupaten Majalengka. Jurnal Hortikultura 24(3):266-275.

Biocelebes. 2020. Pengamatan Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Bawang Merah (Allium ascalonicum L.) Varietas Loal Lembah Palu Pasca Aplikasi Biokompos. Jurnal Biocelebes 14(3):303-314.

Deviana, W., Meiriani., dan S. Silitonga. 2014. Pertumbuhan dan Produksi Bawang Merah (Allium Ascalonicum L.) dengan Pembelahan Umbi Bibit Pada Beberapa Jarak Tanam. Jurnal online Agroteknologi 2(3):1113-1118.

Elisabeth, D.W. 2013. Pengaruh Pemberian Berbagai Komposisi Bahan Organik pada Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Bawang Merah Merah (Allium Ascalonicum L.). Jurnal Produksi Tanaman 1(3):21-29.

Najib, M. (2020). Perbandingan Produksi Ubikayu (Manihot Esculenta Crantz) Akibat Penambahan Pupuk Kcl Dan Pemberian Pupuk Mikro Saat Panen 7 Bulan. Jurnal Kelitbangan 8(03): 237.

Pranata, A.S. 2010. Pupuk Organik Cair Aplikasi dan Manfaatnya. Agromedia Pustaka. Jakarta.

Purnawanto, A.M dan Hajoenungtijas, O.D. 2007. Kajian Penggunaan limbah tanam jamur tiram sebagai alternatif pada budidaya bawang merah. Jurnal Agritech 9(2):193-209.

Purwanti, Y. 2020. Pemanfaatan Limbah Baglog dan Pupuk NPK pada Tanaman Bawang Merah (Allium Ascalonicum L.) Jurnal Universitas Muhammadiyah Palembang 15(1):50-56.

Rahayu, Estu. 2004. Mengenal Varietas Unggul dan Cara Budidaya Secara Kontinu Bawang Merah. Penebar Swadaya. Jakarta. 94 hlm.

Sari, Y.P., Susanto, D., dan Hutauruk, E.A. 2013. Pengaruh Kombinasi Media Tanam dan Pemupukan Terhadap Pertumbuhan Biji Tumbuhan Sarang Semut (Myrmecodia tuberosa Jack.). Jurnal Biologi 6(1):26-36.

Shafira, O. (2022). Pengaruh Dosis Pupuk Kandang Ayam Dan Aplikasi Pupuk Hayati Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Melon (Cucumis melo L.). Jurnal kelitbangan 10(01):39-50.

Souminar, S., S. Fajriani dan Arifin. 2018. Respon Pertumbuhan Dan Hasil Tiga Varietas Bawang Merah (allium Ascalonicum L.) Terhadap Beberapa Tingkat Ketinggian Bedengan. Jurnal Produksi Tanaman 6(10):2413-2422.

Yahya, D. P. A. (2022). Pengaruh Aplikasi Pupuk Hayati Dan Pupuk Pelengkap Alkalis Dalam Meningkatkan Produksi Cabai Merah Keriting (Capsicum annuum L.). Jurnal Kelitbangan 10(01): 1-14.

Yanuarti, Astri Ridha dan Afsari, M. D. 2016. Profil Komoditas Barang Kebutuhan Pokok dan Barang Penting Komoditas Bawang Merah. Direktorat Jenderal Perdagangan Dalam Negeri Kementrian Perdagangan.

Published

2023-08-01

How to Cite

Dilly Yuda. (2023). PENGARUH JENIS BAHAN ORGANIK TERHADAP PERTUMBUHAN DAN PRODUKSI DUA VARIETAS BAWANG MERAH(Allium ascalonicum L.). Inovasi Pembangunan : Jurnal Kelitbangan, 11(02), 175 - 188. https://doi.org/10.35450/jip.v11i02.356